2 Responses

  1. Tura Gerards
    Tura Gerards 08/09/2014 at 11:59 |

    Geachte Jeroen,

    Dank je wel voor dat heldere en krachtige criterium in jouw vak: “Er zijn twee variabelen: 1) acuutheid van de situatie, 2) het medische aspect van het probleem.”
    Functionele arrogantie als manier om vertrouwen te winnen en vakkundigheid te waarborgen.

    Het genoemde andere artikel over functionele arrogantie ging over ‘beleefdheidsgedrag’ tussen collega’s op de medische werkvloer en de invloed ervan op het rsisico van medische ongelukken. Het ging niet zozeer over de houding van de arts/psychiater tegenover patiënten.

    Over dat laatste zeg je: “In het patiëntencontact zijn vrijwel alle chirurgen die ik ken hele aardige en vriendelijke mensen die goed kunnen luisteren.”

    Ken je het verhaal van de psychiater Milton Erickson (1901-1980) die de resultaten van twee even bekwame chirurgen onderzocht? Hij was benieuwd naar de invloed van hun houding en taalgebruik naar patiënten toe op het herstel van die patiënten na operatie. Hij vergeleek de hoeveelheid sterfgevallen, de lengte van ziekenhuisverblijf, de soort en hoeveelheden complicaties, het medicijngebruik etc.?

  2. anne
    anne 28/12/2018 at 20:17 |

    Ha Jeroen,

    i totally agree, onzin al dat getutoyeer tussen artsen- psychiaters en patiënten. Voor alle volledigheid zou ik daar ook nog “ons” aan toe willen voegen, de verpleegkundigen. Een beetje afstand is goed, helpend durf ik zelfs te beweren.
    Waarom ik hierop reageer…. omdat jij de eerste bent die er net zo over denkt. Wat ‘n verademing.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.